Det ursprungliga sminket – för jägare och krigare

Sedan årtusenden har människan velat pryda sig med vackra ting och måla sig för att framstå i bättre dager. Förvisso fanns det varken Chanel eller L’oréal på stenåldern, men Homo Sapiens tog tillvara på vad man nu kunde komma över för att försköna sig. Detta kunde resultera i djurblod eller blandningar av jord, vatten eller färger som naturen erbjöd och hur man spred ut detta över ansiktet och kroppen kunde naturligtvis variera. Än idag ser man på kosmetika och skönhet helt annorlunda i olika delar av världen. Medans vi i väst inhandlar smink online och kollar in den senaste reklamen från Max Factor, så är det hos masajerna en helt annan melodi. Men hur uppkom egentligen smink?

Jägarna och krigarna

Enligt skrifter och arkeologiska fynd som målningar och liknande, var de första som började måla sig inte kvinnorna för att göra sig vackrare, utan jägare och krigare. Dels för att visa vilken grupp man tillhörde men också för att ”målningarna” fungerade som kamouflage ute i skogen eller djungeln. Man målade sig då ofta med djurblod från djuret man jagat eller dolde sin kropp och sitt ansikte med allehanda växtsafter och jordfärger som fanns tillgängliga.

Det var i stort sett inga kvinnor alls som sminkade sig, detta var enbart avsett för män, såvida någon enstaka kvinna inte ingick i gruppen. Krigare tog också för givet att måla sig för att visa vilken folkgrupp eller krigargrupp man tillhörde och detta var särskilt viktigt när man ville skrämma sina fiender. Än idag ser vi hur vissa grupper sminkar sig på ett visst sätt för att sprida skräck, roa sig eller visa tillhörighet i någon mån.

De ursprungliga sminkmetoderna har följt med oss

Fastän stenåldersmänniskans kamouflage är död sedan länge i väst, så finns det fortfarande flera jägarfolk som fortsätter i samma banor. Den afrikanska kontinenten har flera sådana folkstammar såsom massajerna, och indianerna i Nordamerika tog också länge för vana att måla och sminka sig innan jakt. Även i Australien hos ursprungsbefolkningen aboriginerna förekommer det att man målar sig som en ren ritual innan man beger sig ut på jakt eller eskapader.

Vi kan även se att dessa uråldriga metoder har blivit inspiration till vissa artister eller musikband som också ser sin chans att provocera fram reaktioner. I vissa jägarfolk eller stammar så nöjer man sig inte enbart med att måla sig, utan tatuerar gärna in olika motiv i huden och något som inspirerats av detta, än våra moderna tatueringar?

Motiv från förr

Så hur sminkade man sig och betydde målningarna något särskilt? I vissa fall handlade det enbart om att kamouflera sig men för andra grupper hade man sina speciella motiv och streck i ansiktet som visade vem man var. Många av jägarfolken hade egna symboler som tatuerades in eller målades på huden och denna symbolik är något som fortfarande spelar stor roll.

saraswati