Vad räknas som kosmetika?

De flesta som hör ordet kosmetika associerar det i första hand med smink, men det är inte helt riktigt. Kosmetika avser alla produkter som vårdar hud, hår, kropp, naglar läppar, tänder och – de yttre könsorganen. Ja, även könet kan trimmas och snyggas till för att se mer inbjudande ut inför vissa stunder. Då talar vi givetvis inte om en slidförsnävning eller en penisförlängning, utan om färgmedel till pubeshåren, raknings-gel eller intim-produkter som tvål och dylikt. Med enkla ord kan vi sammanfatta kosmetika som tvål, krämer, parfym och sminkprodukter. Det är dock viktigt att veta att det finns produkter som man skulle kunna tro tillhör de ovanstående fyra kategorierna, men som inte är fallet.

De yttre delarna

Kosmetika är alltid avsedd för att användas på de yttre delarna av kroppen och inte de inre eller de närliggande, såsom blodkärl och så vidare. Dock finns det krämer som till exempel stryks på huden som är tänkt för att penetrera huden och behandla ytliga blodkärl och liknande. Huruvida dessa preparat ska kunna falla inom begreppet kosmetika eller inte, är svårt att avgöra.

Icke kosmetiska produkter

Det finns produkter som man skulle kunna tro innefattas av kosmetiska, men som i själva verket tillhör gruppen läkemedel. Dessa behandlar yttre åkommor såsom psoriasis, rosacea eller eksem men klassas då som läkemedel istället. Även produkter som stryks på yttre hudlagret men som är till för att göra nytta för muskler eller blodkärl, är heller inte kosmetika.

För att få ögonfransar och hår att växa, används heller ingen kosmetika. Dessa produkter faller också inom ramen av läkemedel, även om de säljs på salonger och hudvårdsinstitut, vilket kan vara mycket förbryllande för folk.

Handsprit och antibakteriella produkter som används inom sjukhus och vård, är inte kosmetika utan biocider.

Botox och fillers som en behandlare injicerar under huden eller i vävnader, utgör inte heller kosmetika. Det kallas för läkemedel eller medicintekniska preparat.

Vem avgör vad som är vad?

Idag finns en rad riktlinjer och regler om vilka preparat som får kallas kosmetika eller inte och främst är det EU-kommissionens ansvar att sätta upp de reglerna. Detta organ drar gränser och upprättar ständigt nya dokument för vad som faller inom vilken kategori, vilket medför att det som räknas som kosmetika i dagsläget, kan falla bort i ett senare skede. Är man det minsta osäker och kanske funderar på att arbeta som återförsäljare av en viss typ av produkt, bör man således läsa på om dessa regler.

saraswati