Att sminka sig – en konstform?

Förr i tiden hade adeln och det fina folket slavar som sminkad dem, så kallade sminkflickor. Idag är slaveriet avskaffat, men yrket finns kvar som då kallas sminkös. Att kunna sminka sig enligt våra ideal är inte alltid lätt även om många börjar öva sig redan i tidig ålder. Som makeup-artist eller sminkös kan man dock gå kurser eller kortare utbildningar och arbeta inom tv och annan media.

Konsten att sminka sig

Helt klart är förmågan att sminka sig inte alltid så utvecklad som man skulle kunna önska och i vissa fall kan man bli rädd för mindre när man ser vissa personer på gatan. Det finns dock tusentals tips att ta del av på nätet genom att söka sig in på Youtube eller Google och hitta demonstrationsvideor eller beskrivningar.

Kosmetik – förvandlingens verktyg

Att sminka sig behöver dock inte alltid innebära att göra någon så vacker som

möjligt. Det kan även till stor del handla om att maskera en person eller förvandla vederbörande till en annan varelse och liknande. Vidare har en rad yrken uppkommit i samband med kosmetiken som kan innebära enkla metoder, såväl som oerhört komplicerade tillvägagångssätt och tekniker för att få någon att se helt annorlunda ut än vad personen egentligen gör.

Det utvecklas ständigt nya produkter och redskap för att yrken inom smink och kosmetik ska bli än mer intressanta. Ett sätt att ta del av detta är att bege sig till Kosmetikmässan utanför Stockholm varje år och titta på nya produkter och demonstrationer.

saraswati