Yrken inom kosmetik

Att arbeta inom kosmetik är mångas dröm och eftersom utbildningen inte kräver år av studier, kan vem som helst lära sig det. De vanligaste yrkena som innefattar användning av smink och kosmetika kan du läsa mer om här.

Sminkös

En sminkös är egentligen en förenklad form av makeup-artist eftersom det i mångt och mycket endast rör sig om att sminka och snygga till personer inför en tv-sändning eller något annat evenemang. Det kan också innebära jobb på teatrar eller assistentjobb med mera.

Makeup-artist

En makeup-artist kan gå steget längre och bli en ren konstnär vad gäller sminkmetoder och tekniker. Dessa arbetar ofta inom filmvärlden och hjälper skådespelare att omvandla sig helt inför en tolkning av en rollfigur.

Försäljare

Man kan även arbeta inom olika kosmetikabutiker för att sälja och ge kunder råd om bästa färgerna, produkter och tips på sminkning. Detta innefattar en bredare kunskap men inte lika ingående. Ofta behöver man samtidigt kunna en hel del om hudvård och andra generella ting som kunder kan tänkas fråga om när de kommer in.

Utbildningar

Det finns en rad kurser och utbildningar att gå om man vill arbeta inom kosmetik och i de flesta fall lär man sig även mycket om manikyr, frans-styling, hårvård och skönhetsvård i allmänhet.

saraswati