Läkare med modell över hud och svettkörtlar

Bota svett under armarna med MiraDry

Hudvård och kosmetik är våra huvudämnen på den här bloggen. Vi tipsar ofta om olika metoder som kan hjälpa dig att uppnå bra resultat och få en finare hy eller en bättre sminkning. Idag tänkte vi skriva om ett ämne som är lite mer allvarligt men inte desto mindre angeläget, nämligen överdriven svettning. Alltså svettning som går utöver vad som kan anses vara normalt och som många väljer att söka vård för. Patientföreningen för Hyperhidros (hyperhidros är en medicinsk term för överdriven svettning) har en sida med bra information för dig som misstänker att du svettas alldeles för mycket.

Lycklig man på stranden, utan svett under armarna

 

Här kommer vi bland annat att skriva om vilka möjligheter du har i Sverige idag om du vill låta behandla dig mot överdriven svettning. Vi ska framförallt titta på en specifik metod, MiraDry, som är en väldigt effektiv svettbehandling om du lider av svett under armarna.

 

Hjälp finns att få men inte alltid i Sverige

Upprörd man i blå skjorta med svettfläck under armen

 

Det är allmänt känt att svensk sjukvård länge varit dålig på att behandla hyperhidros och många har sökt sig utomlands för att kunna få hjälp. Tyvärr har landstingen, regionerna samt Försäkringskassan försökt begränsa patientens rätt att söka vård i ett annat EU-land. Det har inte minst gått ut över patienter som lider av hyperhidros. Detta är väldigt omdiskuterat och många hävdar att det bryter mot EU-rätten att vi som svenskar inte kan välja var EU vi ska få vård och erhålla ersättning för det, här kan du läsa mer om hur du söker sjukvård i annat EU-land och hur du sedan får ersättning för det från Försäkringskassan.

 

Effektiv metod vid armsvett

 

En av anledningarna till att det varit svårt att få behandling vid överdriven svettning är att det i Sverige inte ansetts vara ett medicinsk problem utan snarare något som klassats som en skönhetsbehandling som, om den ska få förekomma överhuvudtaget, bör bekostas av den som anser sig vara drabbad. Många som har hyperhidros lider dock väldigt mycket av åkomman. Sen är det så att flera av de behandlingar som används är väldigt smärtsamma samtidigt som de har bieffekter. I det perspektivet är det motiverat att ha en restriktiv hållning.

Glad kvinna med fräsch armhåla

När det gäller svett under armarna finns det dock en väl fungerande behandling som genomförs i Sverige. Metoden kallas MiraDry och innebär att man med hjälp av mikrovågor tar bort svettkörtlarna under armarna. De kommer inte tillbaka och det är en av anledningarna till att MiraDry är populärt. Oavsett varför du svettats mycket under armarna så kommer du att sluta med det omedelbart efter det att en behandling avslutats. Det är bara i undantagsfall som en andra behandling behöver genomföras. Fördelarna med MiraDry är alltså:

 

 

  • Permanent effekt
  • Vanligtvis räcker en behandling
  • Säkrare än till exempel kirurgi
  • Hjälper oavsett varför du svettas