Skapa en skönhetsrutin som fungerar för dig

Smink är en viktig del av kosmetik, men kosmetika är mycket mer än bara smink. I en skönhetsrutin ingår massor av olika kosmetikprodukter, allt från rengöring, fuktgivande och skyddande produkter till sminket som ger slutresultatet. Även om sminket är en viktig del för hur utseendet framstår i slutändan, så kan den grundläggande skönhetsrutinen innebära en stor skillnad och ge ansiktet en rejäl lyster-boost. En vacker grund ger alltid bättre visuellt resultat, likt när frukosten på sängen serveras på en utsökt bricka för speciella tillfällen. Denna artikel kommer inte att omnämna specifika produkter, då ”rätt produkt” kan skilja sig åt mycket beroende på vilken hudtyp det avser. Istället tittar vi närmare på vilka produkttyper som kan vara bra att använda i de flesta skönhetsrutiner för ansiktet.

Steg 1: Ren och fin hy

Det här är ett viktigt steg då efterföljande krämer ska kunna absorberas så bra som möjligt, utan att smuts och orenheter absorberas av huden på samma gång. Här gäller det att prova sig fram då det kan fungera utmärkt med både gel, rengöringsvatten, rengöringsmjölk eller micellärt vatten genom applicering på till exempel en bomullsrondell. Rengöring morgon och kväll rekommenderas ofta, även om det läggs extra vikt på kvällsrengöringen då huden utsatts för mycket yttre faktorer och dagens föroreningar behöver tvättas bort ordentligt. På så vis ges huden bättre förutsättningar att återhämta sig och repareras efter dagens påfrestningar.

Återfuktande produkter

Huden behöver fukt och näring som bas, här finns det en uppsjö av produkter att välja mellan. Därför kan du välja inriktade skönhetsprodukter som fyller ett extra gott syfte för dig, såsom produkter med anti-age, uppiggande effekt eller minskning av porer för att nämna några vanliga. För en del kan det kännas för oljigt med för mycket produkter, om så inte är fallet för dig så kan ett serum göra ett under för efterföljande produkter såsom dag- eller nattkräm, då dessa tillåts absorberas bättre efter användning av ett serum. När du valt en dag- och/eller natt-kräm som passar dig, rekommenderas en särskild kräm omkring ögonen då denna hud är känsligare och har andra behov än resterande ansiktshy. Under sommarmånaderna kan det även vara bra att välja en dagkräm med solskyddsfaktor.

Dags för sminkningen

När du väl fått in en god skönhetsrutin som fungerar för dig så kommer du troligen märka en skillnad på hudens lyster, då den försetts med nödvändig fukt. Detta ger en bättre grund för sminket, men om du skulle känna att din hud är i behov av ytterligare fukt så kan en BB- eller CC-cream fungera som en fuktgivande kräm samtidigt som du ges en lätt makeup. Även här finns det sorter som förser dig med ett solskydd för att ge huden förutsättningar att hålla sig i gott skick i framtiden.

Utöver dagliga rutiner kan även skönhetsmasker och exfolierande produkter användas emellanåt, för att ge huden ytterligare ett lyft. Det kan löna sig att rådfråga i butiker, då personalen ofta har god kännedom om olika hudtyper och därmed kan ge dig råd om var du ska börja. Sedan gäller det ofta att prova sig fram till rätt skönhetsrutin.

saraswati