Vad innehåller naturkosmetiken?

Naturkosmetik kännetecknas av att produkterna innehåller ekologiska ämnen såsom eteriska oljor, örter, kallpressade oljor och förnyelsebara råvaror. Alla ingredienser inom naturkosmetik ska således vara biologiskt nedbrytbara och komma från naturen och växtriket. De kan vara både odlade i vilt tillstånd eller ekologiskt odlade.

Poängen med naturkosmetiken är också att man ska ta tillvara på de gamla husmorsknepen eller tillverkning från forna tider som exempelvis i Indien eller Kina och göra produkten i ny tappning. Naturkosmetiken ska alltså inte bara försköna oss och göra oss vackrare, utan även vara skonsam mot naturen och inte förstöra den genom att utarma eller skada den på något sätt. Det ska samtidigt vara av vårdande karaktär och bra för vår hy, vårt hår eller våra naglar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att naturlig hudvård inte är samma sak som naturkosmetik. Naturlig hudvård behöver inte innefatta ekologiska ingredienser och är i viss mån mer en marknadsföringsstrategi, där det förekommer ett stort antal tveksamma ämnen, men där behandlaren eller tillverkaren använder ordet ”naturlig” som lockbete. Det gäller därmed att kontrollera innehållet och se över vad behandlingen inkluderar för att se om det verkligen är värt det och att det lever upp till ens förväntningar.

saraswati