Begreppet kosmetika

Bland det första som kommer upp när man söker på ordet kosmetika via en av de största sökmotorerna, är rubriker som ”Sminknyheter”, ”Sminkverktyg” och ”Sminkpaletter”. Även ord som hårfön, hårtork, makeup och kosmetiska produkter kommer upp. Men omfattas begreppet kosmetika samma saker som begreppet smink?

Kosmetiska och hygieniska produkter

Enligt Nationalencyklopedin, eller NE som det också förkortas, härstammar själva ordet kosmetika från franskans ”cosmétique” som i sin tur härstammar från grekiskans ord ”kosmētikoʹs”, vilket betyder smyckande eller ordnande. Begreppet kosmetik syftar på produkter som rengör, smyckar och ordnar såväl hud som hår.

Inom skönhetsindustrin och i diverse myndigheters föreskrifter (exempelvis Läkemedelsverket) används begrepp som kosmetiska produkter och hygieniska produkter. Med dessa avser man produkter som är avsedda att applicera på olika delar av kroppen. Synonymer till ordet kosmetika är exempelvis skönhetsmedel, smink, makeup, toalettartiklar med flera.

Vad räknas inte som kosmetika?

Enligt EU-förordningen 1223/2009 finns det produkter som inte räknas som kosmetika, och nedan följer en lista över några av dem:

  • Produkter som genom marknadsföring påstås bota eller lindra vissa sjukdomar, såsom rosacea, acne, psoriasis m fl. Produkter som dessa ska istället klassas som läkemedel.
  • Produkter som påstås ha effekt för vävnader, muskler och blodkärl. Dessa produkter ska också klassas som läkemedel.
  • Produkter som sägs ha immunologiska, farmakologiska eller metaboliska funktioner, som exempelvis hårtillväxt. Även dessa produkter är läkemedel.
  • Produkter som huvudsakligen har desinficerande eller antibakteriella effekter, som exempelvis handsprit. Produkter av detta slag kallas för biocider och står under Kemikalieinspektionens tillsyn.
  • Produkter som påstås motverka bett och stick från exempelvis mygg, fästingar, getingar och liknande. Produkter som dessa är kemiska och ska klassas som bekämpningsmedel.
  • Produkter som genom injektion används för att ändra utseendet på olika sätt, som exempelvis fillers och Botox. Botox ska klassas som läkemedel och fillers som medicinteknisk produkt.
  • Produkter som används på djur i kosmetiskt eller hygieniskt syfte. Dessa ska klassas som kemiska produkter och står under Kemikalieinspektionens tillsyn.

Vad du själv kan tänka på

Att handla medvetet blir allt viktigare för gemene man, och det finns en hel del du som konsument kan tänka på och göra. Som att ha koll på olika märkningar och på tillverkningsprocessen. Ett exempel är när det står “produkten är inte testad på djur”. Detta kanske många tar som en slags garanti för att varan faktiskt inte har testats på djur, men detta kan i vissa fall vara missvisande då många mindre företag ägs av större företag, som i sin testar sin produkter på djur innan de säljs vidare. På sidan iDjurens Rätt/i finns en lista över företag som faktiskt inte testar sina produkter på djur.

[b]Fler tips på vad du kan göra:[/b]

– Köp kosmetiska produkter med få ingredienser

– Undvik produkter som innehåller mineraloljor

– Köp miljömärkta produkter (Bra miljöval, EU-blomman, EcoCert, Natrue etc.)

– Köp parfymfria produkter utan konserveringsmedel

– Jämför innehåll och priser – det dyrast är inte alltid det bästa

– Köp från välkända distributörer, i synnerhet på nätet

– Håll koll på dina rättigheter som konsument

– Ställ krav på såväl tillverkare, producenter och distributörer

saraswati