Olika sidor och aspekter av kosmetika

Kosmetika är ett vitt begrepp. Enligt Wikipedia definieras det som ”ett samlingsnamn för produkter som är avsedda för rengöring, vård eller sminkning av hud och hår”. I många fall är kosmetika något som måste tydligt särskiljas från läkemedel. Annars finns risk att de går in i varandra, eftersom många kosmetiska produkter också utger sig för att ha olika positiva hälsoeffekter. På Läkemedelsverket kan man läsa mer om skillnader mellan kosmetiska produkter och läkemedel. Med dessa definitioner så räknas exempelvis smink, tandblekning och parfymer som kosmetika.

Försäljning av kosmetika är något som världens stora varuhus satsar mycket på och använder sig av för att öka sin omsättning. Detta visar bland annat Harrods och Debenhams exempel på. Det som säljs speglar vad vi människor värdesätter. Uppenbarligen lever vi i en tid där vi värdesätter kosmetika, eftersom detta är något som varuhus kan öka sin omsättning på. Vad säger det om vårt tillstånd? Det är intressant att fundera över. Att ta hand om sig är det givetvis inget fel på. Men hade det inte känts mer inspirerande att höra att stora varuhus ökade sin omsättning genom försäljning av rättvisemärkta produkter, eller på bildande literatur?

Tyvärr är kosmetika, framförallt sådan av kända märken och fin kvalitet, även ansedd somstöldbegärligt gods. Tidigare i vår så skedde stölder av bland annat kosmetika på Arlanda till ett värde av upp emot femtio tusen kronor. Att kosmetika är så stöldbegärlig säger också något om att den värdesätts högt i vårt samhälle. Hade det inte funnits en efterfrågan på den så hade det inte funnits någon mening med att stjäla den.

Kosmetikföretag anklagas titt som sätt för att använda miljöfarliga ämnen i sina produkter, såsom PFAS-ämnen. I förlängningen blir detta en prislapp som faller tillbaka på samhället, det vill säga dig och mig. Det finns mycket för oss att lära om hållbar utveckling.

Likaså har det många gånger varit på tapeten att plågsamma djurförsök används vid framtagning och framställning av nya kosmetiska produkter. Många av oss tycker att detta inte är ok. Att det är stor skillnad på att använda djur till försök vid framställning av läkemedel, som har potential att rädda människoliv, mot att använda sig av djur till att framställa produkter som endast är ämnade för skönhet eller annan yttre vård är svårt att försvara.

Det finns inget negativt i sig med att använda sig av kosmetika. Det handlar om att ta hand om sig och att göra sig presentabel för sin omgivning. Så länge man håller en sund inställning till det så kan det tillföra något snarare än skada. Men det finns fortfarande mycket att lära om hållbar utveckling när det gäller kosmetika. Vi i vår tid behöver nog omvärdera vad som är viktigt. Ska det vara kosmetika som är varuhusens val när de vill öka sin omsättning? Eller vill att det ska vara mer bestående värden som återspeglas när varuhusen ska öka sin försäljning? Det tål att tänkas på.

saraswati