Så väljer du djurvänligare kosmetika

Det kan vara en riktig djungel att hitta rätt bland all kosmetika. Dessutom är det så många olika skönhetsprodukter man önskar sig, som man sedan måste läsa om och prova ett tag för att se hur de funkar på den egna huden. Många vill vara djurvänligare och välja veganskt eller produkter som ej har testats på djur, men då blir det ännu klurigare när man står och kollar in butikshyllorna. Det är nämligen långt ifrån bara veganer som vill skona djuren från onödigt lidande för att man ska kunna få vara fin.

Hela skönhetsrutinen

För de flesta börjar skönhetsrutinen med rengöringsprodukter, sedan går man vidare till skönhetsprodukter och slutligen smink. Något som många missar att prioritera är produkter att applicera sminket med. En bra sminkborste kan göra underverk för ditt smink, det finns olika typer och tekniker du kan använda dig av för att verkligen lyckas. En beautyblender sponge kan också göra stor skillnad när du till exempel applicerar din concealer eller foundation.

En guide till hur du hittar djurvänligare smink

Dags att gå vidare med karta och kompass för att du lättare ska kunna hitta rätt i skönhetsdjungeln. Som tidigare nämnt, så finns det vissa märkningar man kan titta efter. Dock har inte alla djurvänligare alternativ dessa märkningar. Att välja ett djurvänligare alternativ behöver inte nödvändigtvis innebära att man vill välja veganskt, då man kanske prioriterar smink som bara inte har testats på djur eller innehåller delar från själva djuret. Nedan finner du två tips på vad du kan titta efter samt vad det innebär:

  • Icke djurtestat. Icke djurtestat innebär som det låter, att produkten inte har testats på djur, den kan dock fortfarande innehålla vissa animaliska ingredienser och det gäller därför att vara observant på innehållsförteckningen om man vill utesluta sådana ingredienser. Om du inte är ute efter veganskt smink men ändå vegetariskt, så kan du titta efter denna märkning men du måste ändå själv utesluta innehåll av ingredienser såsom exempelvis löss, kollagen från djur eller benmjöl. Det finns olika märkningar som visar att produkten ej testats på djur, se t.ex. märkningen Leaping Bunny.
  • Veganskt. En vegansk produkt ska inte innehålla animaliska ingredienser. Detta innefattar inte enbart delar av djur utan även ingredienser som djuret själv producerat, såsom mejeriprodukter, bivax eller ägg. Om du letar men inte hittar ett särskilt stort veganskt utbud i sminkaffären, så kan det vara en bra idé att be om hjälp. Det finns nämligen en del veganska produkter som inte är märkta. Det kan vara så att varumärket har vissa produkter som är veganska men inte hela serien, och då är det inte alltid man märker ut detta. I vissa fall kan det till och med vara en serie läppstift där vissa färger är veganska men andra inte. Ett bra exempel är röda läppstift som är svåra att få utan löss, så här måste du vara observant på ingredienserna om du inte hittar en vegan-märkning.

Uttrycket ”för att vara fin får du lida pin” syftar ju faktiskt på användaren av kosmetika och inte djuren, så ta dig tiden att hitta rätt i sminkhyllan!

saraswati