Varför är kosmetika populärt?

Smink och hudvårdsprodukter eller kosmetika som det också kallas har varit populärt hos människor i tusentals år. Kosmetikas popularitet har flera olika orsaker och det är inte bara för att bli vacker som det används.

Att vara sminkad och ha en vacker hy är ett skönhetsideal hos kvinnor i dagens samhälle. Kvinnliga skönhetsideal inkluderar även fina kläder och vackra smycken som finns hos Jewelrybox och andra leverantörer. Hos Jewelrybox finns det flera olika varumärken att välja mellan och du har fri frakt och 14 dagars öppet köp. Kosmetika är inte längre bara för kvinnor utan även män inser idag fördelarna med att vårda sitt yttre. Även andra grupper som goth, hårdrockare och liknande subkulturer sminkar sig för att visa sin grupptillhörighet. Ansiktsmålningar hos barn på kalas eller festivaler är också populärt. Kosmetika kan med andra ord användas i många olika syften.

Kosmetika för kvinnor

Det kvinnliga utseendeidealet har under lång tid tillbaka inneburit en slät hy och att ögon och mun framhävs genom smink. Idag finns det t.o.m. arbetsplatser med krav på att de kvinnliga anställda alltid ska vara sminkade under arbetstid. Kvinnor som sminkar sig får ofta mer uppmärksamhet och blir mer omtyckta än annars.

Kosmetika för män

Tidigare har det ansetts omanligt för män att ta hand om sitt utseende och sminka sig. De senaste åren har machoidealet börjat luckras upp och idag finns det hudvård och smink även för män. Mäns hud- och sminkrutiner kallas för grooming och det har kommit särskilda produkter som är anpassade för män.

Grupptillhörighet

Det är inte bara skönhetsideal som gör kosmetika populärt. Grupptillhörighet i olika subkulturer är en viktig motivationsfaktor till att sminka sig. Ett tydligt exempel är Gothkulturen där personerna använder smink för att skapa en blek, nästan vit, hud och målar med svart runt ögon och på läpparna. Ett annat exempel är glamrocken som var populär på åttiotalet. De manliga bandmedlemmarna sparade ut sitt hår och sminkade sig med färgstarkt smink. Kosmetika kan också användas i olika religiösa ritualer och som krigsmålningar.

Kosmetika för att ändra utseende

Kosmetika används ibland för att ändra utseendet helt och hållet. Ett vanligt exempel är barn som blir målade till katter eller möss på barnkalas. Inom film och teater används kosmetika för att ändra skådespelares utseende. Det kan t.ex. handla om att en person sminkas för att se äldre ut med rynkor och ett grådaskigt utseende. Skådespelare som enligt handlingen i en film ska ha varit med om en olycka sminkas med blod och sår för att se skadad ut.

Skälet till kosmetikas popularitet handlar med andra ord inte bara om att bli vacker även om många använder kosmetika av den anledningen. Att förändra sitt utseende eller tydligt markera vilken grupp eller kultur en person tillhör är också viktiga orsaker.

saraswati